Aan het werk tijdens het onderzoek

Movisie: Is digitaal meedoen mogelijk?

Wat was de vraag?

Waar is behoefte aan als het gaat om de inzet van zelfhulptools bij zelfredzaamheid van mensen met een licht verstandelijke beperking? Dat was de vraag van het Ministerie van VWS. Movisie maakte in samenwerking met Buro Wisselstroom een inventarisatie van digitale hulpmiddelen (zelfhulptools) die hen kunnen ondersteunen.

Waarom was het nodig?

Er zijn veel verschillende tools op de markt, maar er is nog veel onbekendheid bij de eindgebruikers. Een vindplaats/inventarisatie zou daarbij kunnen helpen. Voor we een (nieuwe) inventarisatie maken, is het belangrijk om te onderzoeken hoe en wanneer mensen deze vindplaats gaan bezoeken. En wat het precies inhoudt om een inventarisatie te maken én up-to-date te houden.

Wat is er mogelijk gemaakt?

Samen met de projectgroep van Movisie hebben we een manier gevonden om met de doelgroep onderzoek te doen. We wilde weten hoe het moment ontstaat dat zij zelfstandig besluiten om een zelfhulptool in te gaan zetten. En we waren nieuwsgierig naar het proces dat daaraan vooraf gaat. In een aantal sessies hebben we dit onderzocht. Het resultaat hebben we in een video voor alle deelnemers aan het onderzoek vastgelegd.

Hoe was de samenwerking?

Zowel de samenwerking met Movisie als met de doelgroep zelf was prettig en soms ook uitdagend. Zo vergaten we tijdens de eerste sessie met de doelgroep om uitleg te geven over ons beeldmateriaal. Zij voelde zich hierdoor niet juist bejegend, het was te kinderachtig. De volgende keer hebben we dit direct anders aangepakt. Tijdens de werkoverleggen met Movisie konden we beiden op een krachtige manier gebruik maken van elkaars expertise. We vulde elkaar daarin goed aan.

“Sanne is goed bekend in de LVB sector en heeft daar een groot netwerk, ze weet veel over de problemen waar mensen met een licht verstandelijke beperking tegenaan lopen. Daarnaast is ze een snelle en harde werker, die makkelijk mogelijkheden en mensen aan elkaar koppelt. Door haar stevige focus op het eindresultaat leverde ze daarom een stimulerende bijdrage aan ons project. Daardoor hebben we met elkaar een prima en veelomvattend rapport kunnen schrijven.”
Margit van der Meulen, Adviseur Movisie

Het volledige rapport is in twee versies te lezen. Een voor mensen die moeite hebben met het lezen en begrijpen van de Nederlandse taal en een voor mensen die daar minder moeite mee hebben. Er zijn ook twee korte video’s gemaakt met de resultaten en aanbevelingen. Is digitaal meedoen mogelijk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven