En route Festival

Op 20 juni 2022 zijn wij – Anne en Sanne – onderdeel van de ‘Stedelijke Route’ tijdens het En route Festival van de Hogeschool Utrecht. De lectoraten ‘onderzoekend vermogen’ en ‘co-design’ organiseren dit samen.

De stedelijke route

Door steegjes en langs lanen: ontwerpen en onderzoeken voor diversiteit en inclusie
Een stadstrein voert je door de gebouwde omgeving. Je wordt omgeven door een diversiteit aan smalle steegjes, brede lanen, statige hoogbouw naast gebouwen in lokale bouwstijl; omgevingen waar iedereen zijn plek kan vinden. In het stadsgedruis ontdek je bij deze route wat inclusief ontwerpen is en welke methoden er zijn. Verschillende perspectieven op inclusief ontwerpen ontdek je aan de hand van praktische voorbeelden uit verschillende projecten. Je ontdekt waar systemisch en inclusief ontwerpen elkaar ontmoeten.

  • 10:45 – 12:00 uur – Inclusief ontwerpen door Anita Cremers, Sanne van der Hagen en Anne Hendriks (Vrienden van Verandering), Karlijn van Ramshorst en Natascha Helmer
    Inclusief ontwerpen vereist dat je je verplaatst in je doelgroep, zeker als de doelgroep heel anders is dan jij zelf bent. In deze workshop gaan we aan de hand van een aansprekend voorbeeld oefenen hoe je vanuit de kenmerken van de doelgroep onderbouwde ontwerpkeuzes kunt maken. Door hier met elkaar ervaringen over te delen word je je meer bewust van je eigen blinde vlekken en valkuilen.
  • 13:15  – 14:30 uur – Maak het Inclusief door Rosa de Vries, Sascha van Gijzel en Pedro Rebello Justo (Bureau Ervaringskracht Cordaan) 
    Zijn co-design methoden wel voor iedereen toegankelijk? In deze workshop leer je meer over de ervaringen uit het project: Inclusief Samenwerken in de Zorg, waarin de lectoraten Participatie Zorg en Ondersteuning en Co-Design samen met mensen met een verstandelijke beperking, begeleiders en naasten samen nadenken over inclusief samenwerken. In dit project wordt een ontwerpcyclus doorlopen en worden verschillende aangepaste co-design werkvormen gebruikt. Probeer deze werkvormen uit. Wat zijn de voor- en nadelen? Kunnen we deze werkvormen nog inclusiever maken? En wat neem je mee naar je eigen onderzoeks-, ontwerppraktijk? 
  • 15:00 – 16:15 uur – Systemisch meets inclusief (workshop samen met de Polder Route) door Remko van der Lugt, Anita Cremers en Marieke Zielhuis
    Systemisch meets inclusief Het ontwerpen van oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen vereist een aanpak waarbij het gehele systeem waarbinnen dat probleem optreedt wordt beschouwd, én de diverse actoren binnen dat systeem worden betrokken. De vraag is hoe je dat als ontwerper binnen een ontwerpproces in goede banen leidt. Aan de hand van een aansprekende casus verkennen we hoe systemische en inclusieve ontwerptechnieken een plek kunnen krijgen in dit proces en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Meer informatie over het festival: https://www.hu.nl/onderzoek/evenementen/en-route-festival

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven